Lastbil | Kranutbildning

Precis som för personbil så behöver du klara ett teoriprov för att ta ett lastbilskörkort. Förutom grundkundskaperna som du har lärt dig för det grundläggande B körkortet, så krävs här utökad kunskap för tunga fordon.

Bollnäs

Pris endast kran: 19 500 kr
Pris C + kran: 45 300 kr
Bokning: Kontakta oss
Kommande tillfällen: Kontakta oss

Söderhamn

Pris: Ej tillgängligt här
Bokning: Ej tillgängligt här
Kommande tillfällen: Ej tillgängligt här

Yrkesbevis för fordonsmonterad kran

Innehåll och omfattning

Ett yrkesbevis för fordonsmonterad kran gäller både för förare av styckegodskranar och timmerkranar. Det styrs av transportavtalet mellan Svenska Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund. Om du innehar TYA:s yrkesbevis anses du av branschen ha tillräcklig utbildning för att yrkesmässigt arbeta med fordonsmonterad kran. Detta krav gäller både om du är anställd och entreprenör.

Yrkesbevis för kranförare

För att kunna arbeta som förare av fordonsmonterad kran krävs att du har C-körkort, Yrkesbevis för kranförare och fyllt 18 år.

Den här kursen vänder sig till dig som vill veta hur du på ett säkert sätt hanterar en kran – vi, arbetsmiljöverket och företag är medvetna om de säkerhetsrisker det innebär att arbeta som kranförare. Vi vill lyfta fram dessa risker och göra dig medveten i ditt yrke.

Enligt arbetsmiljöverkets avtal är det obligatoriskt för en anställd som arbetar med en kran monterad på lastbil eller en kran monterad på släpvagn dragen av lastbil med en vikt över 3500kg ska erhålla ett yrkesbevis. Om du innehar ett yrkesbevis så anses du av branschen erhålla tillräckligt goda kunskaper för att yrkesmässigt hantera och arbeta med en fordonsmonterad kran både som anställd och entreprenör.

Kursupplägg

Enbart kran

Simulatorövningar, lärarledd teori, kranbil och prov. Utbildningen sker under en veckas tid månd-fredag (under sen eftermiddag och kvällstid)

Kombinerad kurs Kran samt C körkort

Utbildningen sker under en veckas tid måndag-fredag

Gällande kran-delen så jobbar du med simulatorövningar, lärarledd teori denna vecka. Kranbilen och prov kan ske under kursveckan för C-körkortet eller i samband med när du återkommer för körprovet för C-körkortet. Detta beroende på hur du ligger till i utbildningen efter kursveckan.

Gällande C-körkortet så jobbar du med simulatorövningar, lärarledd teori, praktiska övningar i lastbil under kursveckan.

Teorin för C-körkortet görs förslagsvis på hemmaplan före kursen genom att vi skickar teorimaterial och inloggning till frågeprogram. Detta gör att du kan göra teoriprovet för C-kortet på hemmaplan så att den delen är klar innan du kommer alternativt att du gör teoriprovet under intensivkursen här i Bollnäs för att hinna få stöd innan du skriver teoriprovet.

Har du egna önskemål om upplägg? Kontakta oss för dialog om detta.