Boka din utbildning idag!
BOKA i Bollnäs BOKA i Söderhamn
 

 

Nyhet! Nu finns äntligen möjligheten att genomföra en kombinerad kurs för C-kort och kranutbildning.

 

Fordonsmonterad kran

De som på transportavtalets yrkesområde hanterar en kran som är monterad på en lastbil med totalvikt över 3 500 kg ska ha ett yrkesbevis som utfärdats av TYA. Samma sak gäller om du jobbar med kran monterad på släpvagn och dragen av en lastbil med totalvikt på över 3 500 kg.

Ett yrkesbevis för fordonsmonterad kran gäller både för förare av styckegodskranar och timmerkranar. Det styrs av transportavtalet mellan Svenska Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund. Om du innehar TYA:s yrkesbevis anses du av branschen ha tillräcklig utbildning för att yrkesmässigt arbeta med fordonsmonterad kran. Detta krav gäller både om du är anställd och entreprenör.

 

Yrkesbevis för kranförare

För att kunna arbeta som förare av fordonsmonterad kran krävs att du har C-körkort, Yrkesbevis för kranförare och fyllt 18 år.

Den här kursen vänder sig till dig som vill veta hur du på ett säkert sätt hanterar en kran – vi, arbetsmiljöverket och företag är medvetna om de säkerhetsrisker det innebär att arbeta som kranförare. Vi vill lyfta fram dessa risker och göra dig medveten i ditt yrke.

Enligt arbetsmiljöverkets avtal är det obligatoriskt för en anställd som arbetar med en kran monterad på lastbil eller en kran monterad på släpvagn dragen av lastbil med en vikt över 3500kg ska erhålla ett yrkesbevis. Om du innehar ett yrkesbevis så anses du av branschen erhålla tillräckligt goda kunskaper för att yrkesmässigt hantera och arbeta med en fordonsmonterad kran både som anställd och entreprenör.

Kursupplägg:

Enbart kran

Simulatorövningar, lärarledd teori, kranbil och prov. Utbildningen sker under en veckas tid månd-fredag (under sen eftermiddag och kvällstid)

Kombinerad kurs Kran – C-körkort

Utbildningen sker under en veckas tid måndag-fredag

Gällande kran-delen så jobbar du med simulatorövningar, lärarledd teori denna vecka. Kranbilen och prov kan ske under kursveckan för C-körkortet eller i samband med när du återkommer för körprovet för C-körkortet. Detta beroende på hur du ligger till i utbildningen efter kursveckan.

Gällande C-körkortet så jobbar du med simulatorövningar, lärarledd teori, praktiska övningar i lastbil under kursveckan.

Teorin för C-körkortet görs förslagsvis på hemmaplan före kursen genom att vi skickar teorimaterial och inloggning till frågeprogram. Detta gör att du kan göra teoriprovet för C-kortet på hemmaplan så att den delen är klar innan du kommer alternativt att du gör teoriprovet under intensivkursen här i Bollnäs för att hinna få stöd innan du skriver teoriprovet.

Har du egna önskemål om upplägg? Kontakta oss för dialog om detta.

Lastbil & Kranutbildning

 

PRISER: ex.moms inkl.moms
Enbart KRAN: 15 600:- 19 500:-
KRAN & C-kort: 36 470:- 45 300:-

Boende under kursen finns från 300 kr/natt.
Uppställningsplats för egen husvagn finns.

Referenser

Det självklara valet för alla som vill ta körkort snabbt. Helt underbara körlärare som lyssnar, lär ut, å tar vara på din tid på bästa möjliga sätt. Tackar för all hjälp.

Per Johansson

Mycket pedagogisk och tålmodig personal med mitt humör! Tack vare er har jag nu äntligen kortet!

Ida Puttonen